E-TicaretDijital Pazarlama

Geleneksel Medya ve Dijital Medya Arasındaki Farklar

Geleneksel medya mı? Dijital Medya mı?

Günümüzde giderek dijitalleşirken medyada aynı şekilde dijitalleşmeye başlıyor. Dijital medya her geçen gün yaygınlaştıkça geleneksek medyaya olan ilgi azalıyor. Dünyada insanlar zamanın çoğunu sosyal medya ve uygulamalarda geçiriyor. Günümüzde gazeteler ve televizyonlarda artık çoğunlukla uygulamalardan okunuyor ve izleniyor. Kısaca artık fiziksel araçlar yerini dijital araçlar alıyor.

Geleneksel medya mı? Dijital Medya mı?

Bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte akılda bazı sorular var.

Örneğin; dijital medyada ölçüler ve anlık sonuç görebildiğimiz belirgin özellikleri karşısında geleneksel medyayı ikinci plana atmak mı? Sadece dijital medya araçlarını kullanmak mı? Bence Doğrusu hem geleneksel medya hem de dijital medya araçlarının Marka itibarı, reklamcılık ve pazarlama açısında önemli bir yeri var.

Kesin olan bir konu var tabi ki her iki medya seçeneğinin de kullanılması. Ama dijital medyanın pastanın en büyük payına sahip olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte günümüzde hala bir çok insan televizyon izliyor ve radyo dinliyor, hala çoğu kişi fiziksel gazeteyi tercih ediyor. Kısaca geleneksel medya hala ayakta sadece ilgi azalıyor. Bir zamanların en çok değer gören geleneksel medya araçları yerini çağımızın zirvesinde olan dijital medya araçlarına bırakıyor.

Geleneksel Medya Araçları

Geleneksel medyanın öncü araçları başında televizyon ve gazeteler geliyor.  Aşağıda günümüzde en çok kullanılan geleneksel medya araçları yer almakta:

  • Televizyon: Pazarlama alanında çok geniş kitlelere çok daha kısa sürede ulaşmak için televizyonlar tercih edilmekte. Günümüzde hala geleneksel medyanın en önemli aracı olarak görülmekte.
  • Radyo: Radyolar günümüzde hala araçlarımızda, evimizde ve iş yerlerimizde dinlemekteyiz. Pazarlama için güçlü bir medyadır. Radyolar televizyonlara göre daha düşük bütçeli bir geleneksel medya aracıdır.
  • Dergiler ve Gazeteler: fiziksel olan gazete ve dergiler basılı medya aracıdır. Günümüzde gazete ve dergiler güvenilir medya aracı olarak dikkat çekmekte.
  • Bilboardlar: Açık hava reklamcılığının bir parçası olan billboardlar her ne kadarda geleneksel medyanın bir parçası olarak görülse de günümüzde dijital medya araçlarının bir parçası olmuştur. Halen fiziki reklamlar görselleri ve ilanlarının billboardlarda yerini almaktadır.

Dijital Medya Araçları

  • Web Siteleri: İnternet siteleri, tek başına dijital medya aracıdır. İşletmeler için statik bir vitrin önemi taşıyan web siteler, dijital medya araçlarının öncüsü olmuştur.
  • Sosyal Medya: Günümüzde en çok kullanılan platform olan sosyal medya dijital pazarlama alanında farklı hedef kitlelere ulaşma konusun önemi rol almakta.
  • Görüntülü Reklamcılık: Görüntülü reklam alanları, banner, video, ses, metin veya grafik içerebilir. Bu tür reklamlar ile çok farklı hedeflemeler yapılabilir.
  • Video Siteleri: Günümüzde en çok kullanılan platformlar arasında olmasından dolayı dijital pazarlama ve reklamcılıkta vazgeçilmez bir dijital medya platformları arasında yer almakta.
  • Arama Motoru Optimizasyonu: Kısaca “SEO” olarak adlandırıldığı arama motoru optimizasyonu, web sitelerine organik olarak kullanıcı çekmek için kullanılan bir medya aracıdır. Web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için ilk olarak başvurulan medya aracı günümüzde çok tercih edilmektedir.
  • E-Posta Pazarlama: Dijital medya araçlarından en eskisi olarak bilinen e-posta pazarlama düşük maliyetli bir dijital medya aracıdır.

Geleneksel Medya ve Dijital Medya Arasındaki Farklar

  • Geleneksel medya; televizyon reklamları, basılı medya, billboardlar gibi çok daha geniş kitlelere hitap eder. Dijital medya daha dar bir kitleye odaklanılır. Kısaca geleneksel medyada hedef kitle değiştirilemez ve özelleştirme yapılamaz. Dijital medya da hedef kitle istenildiği gibi değiştirilebilir ve özelleştirilebilir ve bu hedef kitleye uygun içerikler yapılabilir.
  • Geleneksel medya; daha geniş hedefleme nedeni ile dijital medya ya göre çok daha maliyetlidir.
  • Geleneksel medya genel olarak dijital medya araçlarını içermeyen pazarlama yöntemlerini uygular. Dijital medya tümüyle dijital araçlar ile reklam ve pazarlama faaliyetlerini yürütür.
  • Geleneksel medya pazarlama ölçümlemesi reyting ve tiraj ile yapılabilmekte. Dijital medya net ölçülebilir sonuçlar ile ilerlemekte.
  • Geleneksel medya içerikleri belirli zamanlar yapılabilmekte. Dijital medya zaman ayrımı yapmaksızın istenilen sürede içerik düzenlemesi, değişimi ve yayınlaması yapılabilmekte.
  • Geleneksel medyada tek taraflı iletişim, dijital medyada ise çift taraflı iletişim yapılmakta. Dijital medyada hedeflenen kitleler daha aktif ve daha ilgili kitlelerdir.
  • Dijital medyada zararlı içerikler ile karşılaşma oranı yüksektir. Geleneksel medyada zararlı içerik konusunda bir kontrol mekanizması vardır.

Sonuca gelecek olacaksak, dijital medya geleneksel medya ya göre, ölçülebilir ve daha özgür bir medya aracıdır. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan dijital mecralar nedeni ile daha çok öne çıkmaktadır.

Tavsiye edilen İçerik : Dijital Pazarlama Nedir?

Taner COŞKUN

E-Ticaret Danışmanı >> 1999 yılında aldığım ilk bilgisayar beni dijital dünya ile tanıştırdı. Tanıştıktan sonra bir internet sitesi nasıl yapılır? Sorusu beynimi meşgul etmeye başladı. Bunun üzerine 11 yaşında gecelerce süren araştırmalarım başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu