Dijital PazarlamaGoogleGoogle Ads

SEM Nedir? SEO ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Merhaba, Sizlerin de merak ettiği Dijital pazarlama alanında çokça söz edilen ve karıştırılan iki konu; SEM nedir ve SEO ile arasındaki farklar nelerdir? Bu yazımda anlatım.

Dijital pazarlama stratejilerimizde ilerleyebilmemiz için, SEM’in (Search Engine Marketing) ne olduğunu ve nasıl bir yol izlememiz gerektiğini inceleyeceğiz.

SEM (Search Engine Marketing) Nedir?

SEM (Search Engine Marketing), Türkçe adıyla arama motoru pazarlaması, firmaların arama motorlarında ön planda olması ve arama esnasında görünür olması için yapılan çalışmalardır.

SEM, arama motorlarında ücretli olarak reklam verilerek markaların web sitelerine trafik çekmek amacıyla kullanılır. Arama motoru pazarlamasında en sık kullanılan SEM aracı Google Ads’dir.

SEM aracı ile markaların bilinirlik ve marka değerini artırmaya yönelik işlemler yapılır. Arama motoru pazarlaması yaparak markaların müşteri kitlesini ve potansiyel müşterilere daha hızlı ulaşma şansı tanır.

Google Arama Motoru Ücretli

Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO Çalışmaları SEM çalışmalarının aksine ücretsiz olarak ön plan çıkmak için yapılan çalışmalardır, SEM için yapılacak çalışmalarda bir reklam bütçesi ayrılması gerekmektedir.

SEO çalışmaları her ne kadar ücretsiz olarak düşünsek de yaptığımız çalışmaların gerçek anlamda sonuç verebilmesi için SEM ile entegreli olarak bir çalışma yürütülmelidir.

Şimdi SEM (Search Engine Marketing) ve SEO (Search Engine Optimization) arasındaki farkları aşağıda birlikte inceleyelim.

SEM (Search Engine Marketing) ve SEO (Search Engine Optimization) Arasındaki Farklar

  • SEM (Search Engine Marketing), Markaların belirlenen anahtar kelimeler ile yapılan aramalarda sık olarak görünmeleri sağlayan bir sistemi ifade eden bir terimdir. Genel olarak kullanılan Google arama ağı reklamları bunun için iyi bir örnektir. SEM reklamları ücretlidir ve Google tıklama başı sizden ücret alır. SEO ise organik olarak ilerlendiği için ücret söz konusu değildir.
  • SEO (Search Engine Optimization), arama motorlarında organik olarak görünürlüğünü artırma sağlayan sistemi ifade eder. Markalar SEO için tıkla başına ücret ödemezler. SEO’da markalar Arama motorlarında organik bir şekilde üst sıralarda olmayı hedefler. Organik arama sonuçlarında yukardaki görselde de belirtiğim gibi “Reklam” olarak belirtilmezler.
  • SEM çalışmalarında belirlenen anahtar kelimelerde birkaç saat içinde üst sıralarda yerinizi alabilirsiniz ve satış odaklı çalışmalar yapabilirsiniz.
  • SEO çalışmalarında SEM deki gibi kısa sürede sonuç alınamıyor. SEO’da 6 ile 12 ay aralığında uzun bir süre yapılan bir çalışmadır. Bu çalışma sonucu belirlediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmama olasılığınızın da olduğunu unutmamak gerekir.
  • SEM’de belirlediğiniz reklam bütçesi bittiğinde anında arama motorlarındaki listelemeleriniz kaldırılır. SEM çalışmalarında doğru optimizasyon ile bütçenizi daha verimli ve daha uzun süreli listelemeler yapabilirisiniz.
  • SEO uzun soluklu bir yolculuk olsa da ilk sırlarda yerinizi aldığınızda uzun süre bu konumlarda kalabilirsiniz. Bunun için arama motorlarına herhangi bir ücret ödemezsiniz.
  • Yukarda da belirtiğim gibi SEO stratejileri oluşturulurken mutlaka SEM ile entegreli bir şekilde çalışmak gerekmektedir. SEO için belirlenen anahtar kelimeleri SEM aracılığıyla besleyebiliriz.

Sonuç olarak uzun vadede yapacağımız arama motoru çalışmalarında iyi sonuçlar almak istiyorsak SEM ve SEO çalışmalarını entegre bir şekilde kurgulamamız gerekmektedir.

Sizlere yazımda SEM ve SEO arasındaki farkları anlattım. Sormak istediğiniz bir şey varsa sizde aşağıda yorumlarda bana sorularınızı iletebilirsiniz. Sorularınızı en kısa sürede mutlaka cevaplayacağım.

Başka bir yazımda görüşmek üzere.

İçerik Önerisi: Geleneksel Medya ve Dijital Medya Arasındaki Farklar

Taner COŞKUN

E-Ticaret Danışmanı >> 1999 yılında aldığım ilk bilgisayar beni dijital dünya ile tanıştırdı. Tanıştıktan sonra bir internet sitesi nasıl yapılır? Sorusu beynimi meşgul etmeye başladı. Bunun üzerine 11 yaşında gecelerce süren araştırmalarım başladı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu